mk_logo

MetropoliaKobiet.pl

Twoje wyjątkowe miejsce w sieci! Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

Wybieramy idealną patelnię

Każda z was ma na pewno w kuchni patelnię, a większość nawet i kilka. W końcu życie bez smażonych potraw nie miałoby sensu. Czy to mięso, czy jajecznica, czy naleśniki czy też placuszki z


Każda z was ma na pewno w kuchni patelnię, a większość nawet i kilka. W końcu życie bez smażonych potraw nie miałoby sensu. Czy to mięso, czy jajecznica, czy naleśniki czy też placuszki z cukinii to tylko nieliczne z pyszności, które można przygotować na tym niezbędniku kuchennym. Bardziej zastanawiamy się jednak jakie czynniki wpływają na to, że kupujecie taki, a nie inny produkt, ponieważ wielość półkowego asortymentu bywa przytłaczająca.
Na rynku istnieją różne patelnie dostosowywane do konkretnych zadań. Te do naleśników zazwyczaj mają niższe ścianki co ułatwia ich podrzucanie czy odwracanie. To do jajek mają specjalne wgłębienia dzięki czemu nie rozlewają się po całej powierzchni, natomiast to do grilla mają nierówną powierzchnię i zużywają mniej tłuszczu. Głębokie patelnie są natomiast niezastąpione do duszenia potraw. Patelnie do racuchów mają natomiast malutkie wgłębienia.
Podstawowym elementem procesu decyzyjnego powinien być wybór materiału z którego jest wykonana patelnia. Te aluminiowe są zdecydowanie tańszą wersją, jednakże wątpliwa jest ich wytrzymałość, ponieważ są cienkie i często się odkształcają. Inną opcją są te żeliwne, ale w tym przypadku nie można zapomnieć o tym, że nie należą do najlżejszych. Pozostają jeszcze stalowe, które to z kolei nie są takie ciężkie lecz trzeba je chronić przed przegrzaniem oraz miedziane z których przygotowywane są profesjonalne patelnie. Ich zaletą jest to, że szybko się nagrzewają i równie długo utrzymują ciepło. Bardzo dobre są patelnie tytanowe, gdyż są odporne na rysy i mają nieprzywierającą powłokę.
                          Fotolia 113074433 Subscription Monthly M

Kiedy już wybierzecie materiał, należy pomyśleć o powłoce. Dostępne są ceramiczne, nieprzywierające, tytanowe, stalowe oraz żeliwne. W przypadku ceramicznych i zapobiegających przywieraniu pamiętajcie o stosowaniu drewnianych lub silikonowych akcesoriów, aby nie rysować powierzchni. Teraz możecie się zastanowić nad dodatkowymi cechami jak np. to czy patelnia ma być żaroodporna lub też posiadać odczepianą rączkę.
Możliwości jest wiele. Wszystko zależy od wymagań i zasobów portfela, ale najważniejsze, że jest w czym wybierać.

Udostępnij artykuł:

Czytaj także:

kajmak2
Gotowanie

Słodkie wypieki

Każdy z nas uwielbia słodkie wypieki! Niezależnie od tego, ile mamy lat, te pyszności wciąż smakują wspaniale! Jeśli masz ochotę zrobić coś słodkiego, spróbuj skupić się

Czytaj dalej »