Kultura spożywania wołowiny w Polsce cały czas się rozwija. Coraz częściej sięgają po nią nie tylko świadomi jej zalet smakosze, ale również kulinarni laicy, chcący skosztować
Kultura spożywania wołowiny w Polsce cały czas się rozwija. Coraz częściej sięgają po nią nie tylko świadomi jej zalet smakosze, ale również kulinarni laicy, chcący skosztować innej potrawy, niż tradycyjny schabowy. A, że Polacy są jednym z najbardziej „mięsożernych” narodów, to warto przyjrzeć się wołowinie odrobinę bliżej i wyeksponować jej walory.
MIĘSNA KULTURA
WARTOŚCIOWE MIĘSO
Pisząc o wołowinie nie można zapomnieć o jej wartościach, które decydują o tym, że jest jednym z najszlachetniejszych gatunków mięsa. Niska zawartość tłuszczu i duża przyswajalność białka (na poziomie 70%-100%) sprawiają, że wołowina staje się coraz bardziej lubiana przez konsumentów. Poza tym, że jest źródłem witamin z grupy B, fosforu i cynku, to charakteryzuje się wysokim poziomem tzw. prekursorów. Są to substancje pozbawione zapachu i smaku, które podczas przygotowywania ciepłego dania, wchodzą w reakcje z innymi składnikami. To właśnie dzięki prekursorom posiłki zyskują apetyczny aromat i doskonały smak.
Przeciętny kucharz i konsument nie wykorzystują w pełni możliwości smakowych, jakie daje dobrej jakości mięso wołowe. Wołowina, którą klienci mogą kupić w Delikatesach Zyguła, pozwala na stosowanie wielu technik kulinarnych: od smażenia, poprzez grillowanie, aż po stir-fry. Idealnie nadaje się do duszenia, gotowania w niskiej temperaturze (poniżej 100°C) i wędzenia. Dania z wołowiny zawsze są niezwykle aromatyczne i doskonałe w smaku. Dlatego firma Zyguła prezentuje swoje autorskie przepisy na potrawy z wykorzystaniem wołowiny, które można znaleźć m.in. na stronie internetowej www.zygula.pl