mk_logo

MetropoliaKobiet.pl

Twoje wyjątkowe miejsce w sieci! Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

Wołowina na naszych talerzach

Kultura spożywania wołowiny w Polsce cały czas się rozwija. Coraz częściej sięgają po nią nie tylko świadomi jej zalet smakosze, ale również kulinarni laicy, chcący skosztować

Kultura spożywania wołowiny w Polsce cały czas się rozwija. Coraz częściej sięgają po nią nie tylko świadomi jej zalet smakosze, ale również kulinarni laicy, chcący skosztować innej potrawy, niż tradycyjny schabowy. A, że Polacy są jednym z najbardziej „mięsożernych” narodów, to warto przyjrzeć się wołowinie odrobinę bliżej i wyeksponować jej walory.

MIĘSNA KULTURA

Do dziś w rodzinach, które mają tradycje rolnicze, można zaobserwować zwyczaj dzielenia się opłatkiem bożonarodzeniowym ze zwierzętami hodowlanymi. Dowodzi to przede wszystkim ogromnego szacunku do nich, a także podkreśla związki łączące człowieka z gatunkiem, który zdołał oswoić na przestrzeni wieków. Zachowanie to ma długą historię, zakorzenioną w tradycji i nadal warto ten szacunek pielęgnować.
Zanim zdołano udomowić bydło, ludzie podziwiali jego siłę i majestat. Człowiek czuł respekt przed tymi dzikimi wówczas stworzeniami. Do dziś w wielu kręgach kulturowych zwierzęta hodowlane są otoczone czcią. Mieszkańcy Indonezji wierzą, że kula ziemska jest podtrzymywana na rogach bawołów. Natomiast w Polsce, Łemkowie przepowiadają pomyślność danego roku na podstawie obserwacji zachowania krów.

                          22045616 578383595885936 7563772669136444103 n


WARTOŚCIOWE MIĘSO

Pisząc o wołowinie nie można zapomnieć o jej wartościach, które decydują o tym, że jest jednym z najszlachetniejszych gatunków mięsa. Niska zawartość tłuszczu i duża przyswajalność białka (na poziomie 70%-100%) sprawiają, że wołowina staje się coraz bardziej lubiana przez konsumentów. Poza tym, że jest źródłem witamin z grupy B, fosforu i cynku, to charakteryzuje się wysokim poziomem tzw. prekursorów. Są to substancje pozbawione zapachu i smaku, które podczas przygotowywania ciepłego dania, wchodzą w reakcje z innymi składnikami. To właśnie dzięki prekursorom posiłki zyskują apetyczny aromat i doskonały smak.
22007663 578383559219273 7923157437339406874 n

  22448250 584902878567341 1671643342548197282 n
Przeciętny kucharz i konsument nie wykorzystują w pełni możliwości smakowych, jakie daje dobrej jakości mięso wołowe. Wołowina, którą klienci mogą kupić w Delikatesach Zyguła, pozwala na stosowanie wielu technik kulinarnych: od smażenia, poprzez grillowanie, aż po stir-fry. Idealnie nadaje się do duszenia, gotowania w niskiej temperaturze (poniżej 100°C) i wędzenia. Dania z wołowiny zawsze są niezwykle aromatyczne i doskonałe w smaku. Dlatego firma Zyguła prezentuje swoje autorskie przepisy na potrawy z wykorzystaniem wołowiny, które można znaleźć m.in. na stronie internetowej www.zygula.pl
                          MINDZONE Zyguéa woéowina 3.5 zrazowa goürna post 06 171020

Udostępnij artykuł:

Czytaj także:

kajmak2
Gotowanie

Słodkie wypieki

Każdy z nas uwielbia słodkie wypieki! Niezależnie od tego, ile mamy lat, te pyszności wciąż smakują wspaniale! Jeśli masz ochotę zrobić coś słodkiego, spróbuj skupić się

Czytaj dalej »