Duże naczynie kuchenne zwane potocznie „chińską patelnią” coraz częściej gości w naszych domach, choć często nie korzystamy ze wszystkich możliwości oferowanych nam przez woka. Chińskie naczynie znacząco różni się od patelni, ma dno o małej średnicy, natomiast ścianki są wysokie i pochyłe. W innych azjatyckich krajach takich jak Japonia czy Indie naczynie to zwane jest po prostu „chińskim garnkiem”.
Duże naczynie kuchenne zwane potocznie „chińską patelnią” coraz częściej gości w naszych domach, choć często nie korzystamy ze wszystkich możliwości oferowanych nam przez woka. Chińskie naczynie znacząco różni się od patelni, ma dno o małej średnicy, natomiast ścianki są wysokie i pochyłe. W innych azjatyckich krajach takich jak Japonia czy Indie naczynie to zwane jest po prostu „chińskim garnkiem”.

Duża ilość tłuszczu podczas smażenia to wróg naszego zdrowia jak i linii. Smażenie składników tradycyjną chińską metodą stir-fry pozwala na przygotowanie dania wykorzystując jedynie 1-2 łyżki tłuszczu. Kluczem do smażenia w ten sposób jest wysoka temperatura woka, silne rozgrzanie niewielkiej ilości tłuszczu oraz energiczne mieszanie składników. Wysoka temperatura powoduje błyskawiczne zasmażenie powierzchni warzyw i mięsa dzięki czemu w środku pozostaje większa ilość składników mineralnych i witamin. Przygotowywanie dań w ten sposób wymaga pewnej reorganizacji naszych kuchennych nawyków, składniki muszą być pokrojone w drobne kawałki i przygotowane przed rozpoczęciem smażenia. Wysoka temperatura i konieczność szybkiego mieszania składników nie pozwoli nam na równoczesne przebywanie przy desce do krojenia.
Jeżeli gotujemy wiele składników o różnej konsystencji, warto smażyć je etapami, najpierw mięso, później twarde warzywa, na końcu składniki, które wymagają mniejszej ilości czasu na oleju. Wszystkie smażone etapami składniki możemy później wrzucić z powrotem do woka celem podgrzania i doprawienia sosami używanymi w kuchni dalekiego wschodu. Wok zastąpi nam również naczynie do gotowania na parze, idealnie nadaje się do przygotowywania zup czy duszenia mięsa oraz warzyw. Wok choć duży i ciężki, na dodatek wymagający zmiany nawyków kuchennych, powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Energiczne gotowanie sprawi, iż poczujemy się jak kuchenny Bruce Lee, niewielkie ilości tłuszczu i uratowane dzięki temu witaminy z pewnością spowodują, iż będziemy zdrowi i pełni wigoru jak legendarny mistrz kung-fu.