mk_logo

MetropoliaKobiet.pl

Twoje wyjątkowe miejsce w sieci! Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

Właściwości soczewicy

Soczewica ma wiele właściwości zdrowotnych. Pomimo tego – nie gości ona w każdym domu. Postaramy się przybliżyć Wam jej zalety, dzięki czemu mamy nadzieję, przekonacie się do spożywania tego źródła białka, potasu, ale i niezbędnego w czasie ciąży kwasu foliowego.


Soczewica ma wiele właściwości zdrowotnych. Pomimo tego – nie gości ona w każdym domu. Postaramy się przybliżyć Wam jej zalety, dzięki czemu mamy nadzieję, przekonacie się do spożywania tego źródła białka, potasu, ale i niezbędnego w czasie ciąży kwasu foliowego. Według naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, w soczewicy znajdują się związki, które mają wpływ na spowolnienie procesu podziału (namnażania) komórek nowotworowych.

Soczewica jest niewątpliwie alternatywą dla mięsa u wegan i wegetarian, ponieważ w jej 100 g znajduje się 9,02 g białka. Ma ona jednak pewną wadę, otóż białko to jest niepełnowartościowe, gdyż nie zawiera pewnych aminokwasów. Dlatego warto łączyć soczewicę z innymi produktami, np. pod postacią pierogów z soczewicą. Tutaj jeszcze jedna ciekawostka, otóż białko soczewicy, obok białka soi, jest jednym z najbardziej przyswajalnych przez organizm białek roślinnych.

Fotolia 34517508 Subscription Monthly MPonadto ma ona niezwykłe właściwości zdrowotne. Jak już wcześniej wspomniano, jest ona źródłem potasu, który chroni organizm przed nadciśnieniem tętniczym. Odpowiada także za zmniejszenie poziomu złego cholesterolu – czyli czuwa nad prawidłowym ciśnieniem krwi. Chroni przed zawałem, chorobami układu krążenia czy udarem mózgu. Jest niezastąpiona w leczeniu anemii wywołanej niedoborem żelaza, witaminy B12 lub kwasu foliowego.
Soczewica jest zalecana w diecie cukrzyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i jest źródłem błonnika, co wpływa na zmniejszenie poziomu glukozy. W tym przypadku najlepsza jest soczewica zielona, następnie czerwona, a na końcu żółta. Soczewica jest źródłem cynku, magnezu oraz fosforu . Wpływa na poprawę stanu cery, przyspiesza proces przemiany materii oraz wspiera jakość pracy układu pokarmowego. Roślina ta jest jak najbardziej wskazana dla kobiet w ciąży, ale i tych, które ją planują, ponieważ jej 100 g dostarcza już 45% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Jakby tego wszystkiego było mało, soczewica świetnie wspiera proces odchudzania, chociażby ze względu na fakt, że jest bardzo syta. Dzięki temu – na dłużej pomaga zwalczać uczucie głodu, ale i zmniejsza chęć podjadania. Jedna porcja soczewicy zwiększa uczucie sytości o ok. 33% w ciągu dnia.

Nie powinny spożywać jej w nadmiernych ilościach osoby podatne na wzdęcia bądź takie, w których jelitach odbywa się nadmierna fermentacja, ponieważ organizm nie posiada enzymów, które pomogłyby w ich rozkładzie.
Odnośnie gotowania soczewicy – różne odmiany wymagają innego czasu gotowania, dlatego warto przed ugotowaniem zapoznać się z informacją znajdującą się na opakowaniu. Warto też pamiętać, że niezależnie od odmiany, soczewica podczas gotowania zwiększa swoją objętość dwukrotnie, dlatego stosunek ilości wody do soczewicy powinien wynosić 2:1. Pamiętajmy też, by solić ją dopiero na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Uchroni to danie przed utratą białka, natomiast ziarna nie będą już takie twarde. Pamiętajcie, że gotowana soczewica może być przechowywana przez tydzień, a to jest niewątpliwie argument do tego, aby spożywać ją codziennie.


Udostępnij artykuł:

Czytaj także:

kajmak2
Gotowanie

Słodkie wypieki

Każdy z nas uwielbia słodkie wypieki! Niezależnie od tego, ile mamy lat, te pyszności wciąż smakują wspaniale! Jeśli masz ochotę zrobić coś słodkiego, spróbuj skupić się

Czytaj dalej »