Pojęcie light zdominowało światem. Wiele z nas wybiera właśnie produkty z tym określeniem. 0%, bez cukru i inne produkty podkreślające lekkość schodzą niczym ciepłe bułeczki, ale czy na pewno wiemy co kryje się pod tym terminem? Zastanawiające jest również jak one wpływają na nasz organizm?
Pojęcie light zdominowało światem. Wiele z nas wybiera właśnie produkty z tym określeniem. 0%, bez cukru i inne produkty podkreślające lekkość schodzą niczym ciepłe bułeczki, ale czy na pewno wiemy co kryje się pod tym terminem? Zastanawiające jest również jak one wpływają na nasz organizm?
Decyzję o nazwaniu produktu light nie podejmuje producent lecz Parlament Europejski. Może on nadać to określenie produktom stałym mającym poniżej 40 kalorii w 100 g lub produktom płynnym mającym poniżej 20 kalorii. Z kolei produkty o niskiej zawartości cukru mają nie więcej niż 3 g tłuszczu w przypadku produktów stałych i nie więcej niż 1,5 g w przypadku produktów płynnych. Niską zawartość cukru (produkty bez cukru) mają produkty stałe, gdzie znajduje się mniej niż 5 g cukru, a w przypadku produktów płynnych poniżej 2,5 g.
Produkty light niekoniecznie muszą być niskokaloryczne, a czasami mogą nawet mieć więcej kalorii niż ich pierwotna wersja. Z kolei produkty bez cukru mają zbliżoną liczbę kalorii do tych z cukrem. To, że light nie zawsze jest lepsze doskonale można zaprezentować na przykładzie jogurtu. Co prawda zawiera on mniej kalorii i tłuszczu, jednakże dodawany do niego cukier w proszku powoduje zwiększenie cholesterolu.
Kiedyś light było zarezerwowane dla cukrzyków i osób otyłych, a do dziś jest uważane za coś dobrego, zaś prawda jest taka, że mało kto zdaje sobie sprawę, że kiedy trzeba zastąpić dany produkt jakimś innym, nie zawsze jest to dobre rozwiązanie dla organizmu. Na uwagę zasługuje również fakt, że produkty odtłuszczone mają dodawane elementy zagęszczające, które z kolei sprawiają, że jedzenie jest szybciej trawione i mniej wartości odżywczych przyswaja nasz organizm. Co ciekawe, osoby jadające niesłodzone produkty mają większą skłonność do tycia. Poza tym pamiętajcie, że nasz organizm potrzebuje czasem tłuszczu, tak więc nie możecie całe życie jadać produktów 0%, ponieważ tłuszcz wspiera proces przyswajania witamin, które są w nim rozpuszczalne.
Podczas produkcji produktów light odejmowany jest tłuszcz czy węglowodany, które są zastępowane innymi związkami chemicznymi, niekoniecznie bezpiecznymi dla organizmu, gdyż mogą między innymi wywoływać biegunkę, wymioty, mdłości czy reakcje alergiczne. Wbrew powszechnemu przekonaniu o właściwościach odchudzających przetworów light, mogą one przyczynić się do przytycia, gdyż produkty te są odtłuszczone, a więc szybciej się trawią, a człowiek robi się szybciej głodny i częściej podjada.
Jak widzicie słowo light nie jest synonimem wszystkiego co cudowne, bezpieczne i nietuczące. Pamiętajcie o zachowaniu zdrowego rozsądku, wówczas dieta przyniesie najlepsze efekty.