Każdy z nas uwielbia słodkie wypieki! Niezależnie od tego, ile mamy lat, te pyszności wciąż smakują wspaniale! Jeśli masz ochotę zrobić coś słodkiego, spróbuj skupić się na poniższych przepisach. Wystarczy, że będziesz przyrządzał danie według wskazówek, a efekt zaskoczy Ciebie samego! Specjalnie dla Was wybraliśmy dwa wspaniałe ciasta z naszej strony, zwane kuchennymi bestsellerami.
Białe ciasto ze snów
Do wykonania tego ciasta potrzebujecie: 65 g cukru, 625 g mąki pszennej, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, 100 g masła gostyńskiego, 3 jajka, 120 ml oleju, 50 g białej czekolady, 1 łyżki mleka gostyńskiego, 185 g jogurtu naturalnego, szczypta soli, purée z 3 obranych jabłek, 1 łyżkę kaszy manny, 85 g wiórków kokosowych, 85 ml mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego, szczyptę soli, 1 łyżkę miodu.
Na początku należy utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Później dolewamy oleju, nie przerywając miksowania. Następnie należy dodać proszek do pieczenia, sodę i sól. Kolejno wlewamy jajka do powstałej masy (stopniowo, aby nam się ona nie zważyła). Dalej miksując, należy dodać trzy składniki: miód, mleko zagęszczone słodzone i rozpuszczoną z łyżką mleka białą czekoladę. Gdy składniki się połączą, można dodawać przesianą mąkę i jogurt. Miksujemy wyłącznie do połączenia się składników. Do masy dodajemy mus jabłkowy, wiórki kokosowe, ewentualnie odrobinę rodzynek i mieszamy za pomocą szpatułki lub miksujemy na najmniejszych obrotach. Tortownicę lekko smarujemy olejem. Później należy oprószamy kaszą manną i przekładamy białą masę. Pieczemy w 180°C przez 55 minut. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Sernik z popcornem
Aby wykonać to danie potrzebujecie następujących składników: popcornu, 1kg twarogu sernikowego, kajmaku masy krówkowej gostyńskiej, 9 jaj, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 150g masła do pieczenia, 1 cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej.
Na początku oddzielamy żółtka od białek, masło stapiamy i schładzamy. Żółtka należy utrzeć z cukrem, dodać ser oraz bardzo powoli wymieszać. Następnie do masy serowej dodajemy masło, powoli mieszając powstałą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kolejno dodajemy je do masy serowej, robimy to samo z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Blachę do ciasta smarujemy masłem, posypujemy ją mąką. Wylewamy na nią masę serową. Pieczemy w temperaturze 170°C przez godzinę. Na końcu ciasto smarujemy kajmakiem i posypujemy dużą ilością popcornu.
Pamiętajmy o tym, że kulinarne umiejętności przychodzą z czasem. Czasami pierwsze danie może nie wyjść tak, jak to planowaliśmy. Ale wcale nie oznacza to, że nie powinniśmy z tego rezygnować, tylko powtórzyć przygotowania z większą uwagą. Życzymy smacznego i dobrej zabawy podczas przyrządzania ciast!