Każda z nas ma w kuchni kminek, ale już nie każda z nas ma świadomość o jego szerokim zastosowaniu oraz o licznych właściwościach, dlatego też postanowiłyśmy wam go przybliżyć. Kminek znany już był starożytnym Egipcjanom i był wykorzystywany w dolegliwościach trawiennych.
Każda z nas ma w kuchni kminek, ale już nie każda z nas ma świadomość o jego szerokim zastosowaniu oraz o licznych właściwościach, dlatego też postanowiłyśmy wam go przybliżyć. Kminek znany już był starożytnym Egipcjanom i był wykorzystywany w dolegliwościach trawiennych. Obecnie jest uprawiany w Europie, Azji, Australii i w Afryce. W przeszłości był on składnikiem naparów miłosnych i innych afrodyzjaków, a także był traktowany jako amulet chroniący przed kradzieżą.
Kminek ma niezwykle pozytywny wpływ na organizm. W jego ziarnach znajdują się:
– flawonoidy (mają właściwości antynowotworowe),
– kwasy organiczne,
– węglowodany, – związki białkowe,
– związku mineralne.
Przyprawa ta:
– działa moczopędnie,
– działa przeciwskurczowo,
– działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
– jest pomocna przy biegunce i wzdęciach,
– łagodzi wzdęcia,
– łagodzi objawy przejedzenia,
– odświeża oddech (po przegryzieniu ziarenek),
– pomaga w leczeniu przeziębień i chorobach oskrzeli,
– pozytywnie oddziałuje na nerki,
– przyczynia się do zwiększenie produkcji mleka przez matki karmiące,
– stymuluje pracę jelit,
– utrudnia rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym,
– wspiera proces trawienia,
– wspiera regulację cyklu miesiączkowego,
– zalecana jest osobom z problemami dwunastnicy lub z wrzodami,
– zmniejsza bóle menstruacyjne.
Jeśli chodzi o typowo kuchenne zastosowanie, kminek nadaje pikantności i bardziej wyrazistego smaku, dlatego też jest stosowany do tłustych potraw, kapusty czy sałatek ziemniaczanych. Nie jest wskazane łączenie go z innymi przyprawami.
Jak widać kminek jest nie tylko świetnym towarzyszem w kuchni, ale również doskonale wpływa na nasz organizm. Miałyście o tym pojęcie?