Przyprawy nadają nie tylko smaku i aromatu potrawom, ale również oddziałują na nasz organizm. Jedną z ich właściwości jest to, że ułatwiają
Przyprawy nadają nie tylko smaku i aromatu potrawom, ale również oddziałują na nasz organizm. Jedną z ich właściwości jest to, że ułatwiają odchudzanie, przyspieszają trawienie i pobudzają produkcję soków żołądkowych. Właśnie dlatego warto przyjrzeć się poszczególnym przyprawom i poznać ich właściwości.
Zacznijmy od pieprzu. Nie każda z nas w końcu wie o tym, że wpływa na przeczyszczanie organizmu, trawienie i wydzielanie soków, ale co dla nas najistotniejsze, wspiera proces trawienia.
Bazylia również oddziałuje na soki trawienne, wspiera trawienie białek i tłuszczy, ale i ma właściwości rozkurczowe. Ostatnia cecha jest bardzo ważna, gdyż w trakcie stosowania przeróżnych diet mogą pojawić się wzdęcia.
Majeranek wpływa natomiast na wydzielanie żółci, przeciwdziała wzdęciom oraz zmniejsza zatrzymywanie wody w organizmie na skutek substytuowania soli. Dzięki niemu minimalizowane jest także ryzyko chorób układu sercowego i naczyniowego.
Papryka z kolei zawiera kapsaicynę, która przyspiesza trawienie. Kiedy zje się ją na śniadanie pod postacią warzywa zmniejsza apetyt, natomiast jej nadmierna ilość może wpłynąć na zwiększenie apetytu.
Curry jest przeciwutleniaczem, gdyż zawiera kurkumę. Ona również przeciwdziała odkładaniu się tłuszczu i tworzeniu komórek tłuszczowych. Jest wspomagaczem trawienia, najlepiej trawi tłuszcze.
Imbir ma właściwości rozgrzewające, a co za tym idzie, przyspiesza proces przemiany materii, poza tym zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i polepsza pracę jelit.
Macie jakieś propozycje o jakich jeszcze przeprawach chciałybyście się czegoś więcej dowiedzieć?