Wiele kobiet, a także reszta domowników, narzeka na monotonię w kuchni. Jeśli już nikt nie pyta co będzie na obiad, bo zawsze przygotowujecie te same sprawdzone dania to najwyższy czas to zmienić!
Wiele kobiet, a także reszta domowników, narzeka na monotonię w kuchni. Jeśli już nikt nie pyta co będzie na obiad, bo zawsze przygotowujecie te same sprawdzone dania to najwyższy czas to zmienić! Możecie pomyśleć, że wymaga to arcy wyszukanych składników albo uzdolnień, których nie posiadacie, ale nic bardziej mylnego! Kotleciki warzywne królują ostatnio na wielu stołach. Nie dość, że są smaczne i jest w stanie przekonać się do nich największy fan mięsa, to ze względu na składniki stanowią zdrowy dodatek obiadu lub przekąskę między posiłkami.
Każdy kto choć raz spróbował przyrządzić kotlecika warzywnego zdaje już sobie sprawę jakie to proste. Co więcej, możliwość kombinacji składników wydaje się nieskończona, ze względu na dużą ilość warzyw jakie możemy wykorzystać do ich przygotowania. W ten sprytny sposób przemycimy cenne składniki do diety naszych dzieci, które często nie przepadają za tego typu produktami. Kotleciki warzywne są wielozadaniowe. Zdadzą egzamin jako element obiadu, samodzielna przekąska, a nawet dodatek do kanapek i burgerów. Oprócz warzyw możemy użyć różnego rodzaju kasz. Zazwyczaj dodajemy jaglaną lub gryczaną, którą wystarczy wymieszać z jajkiem, cebulą, pietruszką, szczypiorkiem, pieczarkami, solą i pieprzem. Typowo warzywna wersja może zawierać startą marchew, cukinię czy ziemniak, do których dodajemy żółty ser, jajko, oliwę z oliwek oraz przyprawy do smaku. Jedyne co należy zrobić to połączyć składniki i z gotowej masy uformować kotleciki. Możemy je smażyć na oleju albo włożyć do piekarnika nastawiając go na ok. 200 stopni, zapiekając po 10 min każdą stronę. Kombinacji jest naprawdę wiele. Wszystko zależy od naszych upodobań i dostępnych pod ręką warzyw. Kotleciki najlepiej zestawiać z dipem. Najczęściej ich bazą są jogurty naturalne lub greckie. Witaminową bombą będzie wykorzystanie ogórków kiszonych lub konserwowych. Wystarczy zblendować je z jajkiem ugotowanym na twardo, jogurtem, cebulą i przyprawami. W razie gdyby masa była zbyt gęsta można dodać do niej zalewy octowej. Awokado to produkt obniżający cholesterol i zawierający potas, który reguluje ciśnienie krwi. Dodając do połówki tego owocu łyżeczkę soku z cytryny, małego pomidora i cebulkę oraz przypraw możemy stworzyć pyszny i bardzo zdrowy dodatek nie tylko do kotlecików.
Jak widać sposobów na przyrządzenie warzyw jest bardzo dużo. Dzięki ich wykorzystaniu w codziennej kuchni zapewniamy sobie zarówno zdrowie jak i przyjemne doznania smakowe. Najtrudniejsze bowiem okazuje się przełamanie rutyny i spróbowanie czegoś nowego. Gwarantujemy, że akurat w tym przypadku ryzyko się opłaci, a nasze potrawy zostaną docenione przez wszystkich domowników.