Kuchnia to królestwo smaków i aromatów. Niestety czasami bywa ono narażone na obecność nieprzyjemnych zapachów, które zabijają w nas
Kuchnia to królestwo smaków i aromatów. Niestety czasami bywa ono narażone na obecność nieprzyjemnych zapachów, które zabijają w nas radość z gotowania. Na szczęście nie musicie od razu biec po świeczki zapachowe, odświeżacze powietrza, kadzidełka czy olejki eteryczne, aby pozbyć się tej drażniącej woni. Ani też nie trzeba wietrzyć godzinami całego mieszkania, co szczególnie ważne, kiedy na dworze ziąb i plucha. Poznajcie kilka domowych trików, które pomogą Wam cieszyć się przyrządzaniem ulubionych potraw.
Jeśli nie lubicie zapachu smażonej ryby:
– natrzyjcie ją cytryną i pietruszką,
– połóżcie na patelnię surowego ziemniaka,
– dodajcie na patelnię kilka kropli cytryny,
– podgrzejcie na patelni trochę octu,
– umyjcie patelnię fusami z herbaty,
– po przyprawianiu jej – umyjcie ręce w osolonej wodzie lub w roztworze z wodą utlenioną,
– natrzyjcie ręce mieloną gorczycą,
– zanurzcie sztućce i talerze w zimnej wodzie z solą.
W przypadku kalafiora, brokułu, brukselki – pomocne jest dodanie cukru i mleka do wody, w której się gotują.
Natomiast do walki z zapachem cebuli – nieocenione staje się:
– sparzenie jej zaraz po pokrojeniu,
– umycie dłoni lub deski do krojenia wodą z solą lub sokiem z cytryny.
Zapach kapusty lub bigosu zniknie gdy:
– włożycie do garnka skórkę z razowego chleba,
– wsypiecie mieloną kawę na patelnię i będziecie ją podgrzewać,
– dodacie do wody mleko, plasterek cytryny lub natkę pietruszki,
– wlejecie do garnka zimną wodę z łyżeczką sody i pozostawicie na 12 godzin.
Z kolei, kiedy Wasze kuchenne zmagania nie przyniosą upragnionych efektów w postaci pysznego dania, a jedynie swąd spalenizny, proponujemy:
– zagotować w rondelku wodę z miętą lub goździkami,
– wsypać troszkę kawy na rozgrzaną patelnię.
A Wy? Jakie macie metody walki z niechcianymi zapachami w kuchni? Może podsuniecie nam jakieś ciekawe rozwiązania?