mk_logo

MetropoliaKobiet.pl

Twoje wyjątkowe miejsce w sieci! Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

Na ostrzu noża

Nóż to podstawowe narzędzie pracy każdego kucharza zarówno amatora jak i profesjonalisty. Jednak zgodnie z przysłowiem „jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego” noże kuchenne przyjęły różne formy oraz kształty będące efektem ich specjalizacji. Jak więc skompletować zestaw noży, aby nie nadziać się na problemy w kuchni? Pomożemy wybrać wam zestaw podstawowy, który ułatwi prace w kuchni i uczyni cięcia oraz pchnięcia czystą przyjemnością.

nozNóż to podstawowe narzędzie pracy każdego kucharza zarówno amatora jak i profesjonalisty. Jednak zgodnie z przysłowiem „jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego” noże kuchenne przyjęły różne formy oraz kształty będące efektem ich specjalizacji. Jak więc skompletować zestaw noży, aby nie nadziać się na problemy w kuchni? Pomożemy wybrać wam zestaw podstawowy, który ułatwi prace w kuchni i uczyni cięcia oraz pchnięcia czystą przyjemnością.

Niezaprzeczalnym królem kuchennej szuflady jest nóż szefa kuchni. Jest to duży nóż o szerokiej klindze (nóż składa się z klingi i rękojeści) długości od 15-30 centymetrów. Duża waga i rozmiar pozwalają nam na dokonywanie precyzyjnych i łatwych cięć, zarówno mięsa jak i warzyw, a zakrzywione ostrze pozwala na szatkowanie. Szeroka klinga pomaga nam w przenoszeniu przygotowanych składników do miski lub garnka. Ten nóż wymaga szczypty umiejętności, bez których możemy nabawić się kilku zacięć na naszych palcach.

Okazałe rozmiary ma również nóż do mięsa. Ma on długą klingę o prostym ostrzu, dzięki czemu łatwo idzie mu przecinanie się zarówno przez surowe mięso, jak i dużych rozmiarów pieczeń. Kupując taki nóż zwróćmy uwagę na jego długość, klinga powinna mieć ponad 20 cm długości, aby nawet największy indyk nie był naszemu ostrzu straszny.

Nóż z ząbkami (zwany czasem nożem do chleba) to ostatni z dużych noży niezbędnych w naszej kuchni. Długa i ząbkowana klinga pozwala nam na łatwe i szybkie przygotowanie kanapek. Nie boi się ani świeżego, ani chrupiącego pieczywa.

Nóż do obierania warzyw ma znacznie skromniejsze rozmiary, jego ostrze ma zazwyczaj około 7 cm. Dzięki czemu nie musimy obawiać się zacięcia przy obieraniu pomarańczy, czy wykrawaniu szypułek z jabłka. Przygotowując przyjęcie dla znajomych, nóż ten pozwoli nam również na ozdobne krojenie warzyw.

Miłośnicy ryb powinni zaopatrzyć się w nóż do filetowania o cienkiej i miękkiej klindze, pozwalający na łatwe oddzielenie skóry ości od ryby, natomiast roślinożercy powinni zaopatrzyć się w orientalny nóż Santoku. Dzięki specyficznemu ukształtowaniu klingi, pozwala na sprawne siekanie warzyw. Osoby gustujące w serach miękkich do swojego zestawu powinni również dołączyć nóż specjalistyczny, jego podziurawiona niczym ser szwajcarski, klinga nie przywiera do krojonego sera i nie miażdży go, dzięki czemu możemy ukroić równe i estetyczne plasterki.

Mamy nadzieję że ten krótki poradnik przyda się początkującym nożownikom, a wycieczka do sklepu z wyposażeniem kuchennym zakończy się „jak nożem uciął”.


Udostępnij artykuł:

Czytaj także:

kajmak2
Gotowanie

Słodkie wypieki

Każdy z nas uwielbia słodkie wypieki! Niezależnie od tego, ile mamy lat, te pyszności wciąż smakują wspaniale! Jeśli masz ochotę zrobić coś słodkiego, spróbuj skupić się

Czytaj dalej »