Nóż to podstawowe narzędzie pracy każdego kucharza zarówno amatora jak i profesjonalisty. Jednak zgodnie z przysłowiem „jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego” noże kuchenne przyjęły różne formy oraz kształty będące efektem ich specjalizacji. Jak więc skompletować zestaw noży, aby nie nadziać się na problemy w kuchni? Pomożemy wybrać wam zestaw podstawowy, który ułatwi prace w kuchni i uczyni cięcia oraz pchnięcia czystą przyjemnością.
Nóż to podstawowe narzędzie pracy każdego kucharza zarówno amatora jak i profesjonalisty. Jednak zgodnie z przysłowiem „jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego” noże kuchenne przyjęły różne formy oraz kształty będące efektem ich specjalizacji. Jak więc skompletować zestaw noży, aby nie nadziać się na problemy w kuchni? Pomożemy wybrać wam zestaw podstawowy, który ułatwi prace w kuchni i uczyni cięcia oraz pchnięcia czystą przyjemnością.
Okazałe rozmiary ma również nóż do mięsa. Ma on długą klingę o prostym ostrzu, dzięki czemu łatwo idzie mu przecinanie się zarówno przez surowe mięso, jak i dużych rozmiarów pieczeń. Kupując taki nóż zwróćmy uwagę na jego długość, klinga powinna mieć ponad 20 cm długości, aby nawet największy indyk nie był naszemu ostrzu straszny.
Nóż z ząbkami (zwany czasem nożem do chleba) to ostatni z dużych noży niezbędnych w naszej kuchni. Długa i ząbkowana klinga pozwala nam na łatwe i szybkie przygotowanie kanapek. Nie boi się ani świeżego, ani chrupiącego pieczywa.
Nóż do obierania warzyw ma znacznie skromniejsze rozmiary, jego ostrze ma zazwyczaj około 7 cm. Dzięki czemu nie musimy obawiać się zacięcia przy obieraniu pomarańczy, czy wykrawaniu szypułek z jabłka. Przygotowując przyjęcie dla znajomych, nóż ten pozwoli nam również na ozdobne krojenie warzyw.
Miłośnicy ryb powinni zaopatrzyć się w nóż do filetowania o cienkiej i miękkiej klindze, pozwalający na łatwe oddzielenie skóry ości od ryby, natomiast roślinożercy powinni zaopatrzyć się w orientalny nóż Santoku. Dzięki specyficznemu ukształtowaniu klingi, pozwala na sprawne siekanie warzyw. Osoby gustujące w serach miękkich do swojego zestawu powinni również dołączyć nóż specjalistyczny, jego podziurawiona niczym ser szwajcarski, klinga nie przywiera do krojonego sera i nie miażdży go, dzięki czemu możemy ukroić równe i estetyczne plasterki.
Mamy nadzieję że ten krótki poradnik przyda się początkującym nożownikom, a wycieczka do sklepu z wyposażeniem kuchennym zakończy się „jak nożem uciął”.