mk_logo

MetropoliaKobiet.pl

Twoje wyjątkowe miejsce w sieci! Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

Jak ryba z wody

Ryby oraz owoce morza są bogate w witaminy oraz potrzebne człowiekowi tłuszcze, stanowiąc zdrową alternatywę dla mięsa. Wielu amatorów domowego przygotowywania darów oceanu obawia się ich przygotowania w domu, poddając w wątpliwość świeżość dostępnych w sklepie produktów. Co zrobić, aby w dziale rybnym nasze obawy nie stanęły nam okoniem na drodze do pysznego i zdrowego obiadu?


rybaRyby oraz owoce morza są bogate w witaminy oraz potrzebne człowiekowi tłuszcze, stanowiąc zdrową alternatywę dla mięsa. Wielu amatorów domowego przygotowywania darów oceanu obawia się ich przygotowania w domu, poddając w wątpliwość świeżość dostępnych w sklepie produktów. Co zrobić, aby w dziale rybnym nasze obawy nie stanęły nam okoniem na drodze do pysznego i zdrowego obiadu?

Ryby głosu nie mają, zwłaszcza te leżące w sklepowej lodówce. Istnieje kilka prostych kroków pozwalających nam na ocenę ich świeżości. Pierwszą metodą jest…nawiązanie kontaktu wzrokowego. Oczy ryby powinny być przejrzyste, błyszczące i wilgotne. Matowe, mętne czy szare spojrzenie sklepowej ryby może oznaczać, iż nasz obiad może nie tylko nieładnie pachnieć na patelni, ale nawet nam zaszkodzić.  Można również spojrzeć rybie na usta, jeżeli rybie szczęki są różowe (w zależności od gatunku jasno bądź ciemno), wtedy możemy uznać że mamy do czynienia ze świeżą rybą. Nienaturalne kolory (zbyt ciemne, zbyt jasne) bądź plamy powinny być dla nas ostrzeżeniem. Należy również spojrzeć na skrzela, te powinny  być jasno-czerwone bądź różowe. Ciemne bądź szare kolory świadczą o tym, iż ryba nie nadaje się już do spożycia.

Poza obdukcją wzrokową można nabywanej rybie zrobić szybkie badanie przy użyciu dotyku. Wystarczy nacisnąć rybę palcem i spojrzeć jak zachowuje się mięso. Świeża ryba powinna być sprężysta. Jeżeli po naciśnięciu na mięso widać ślad naszego palca, a mięso nie powraca do pierwotnego wyglądu, ryba nie powinna znaleźć się w naszym koszyku z zakupami. Kupując rybę patroszoną powinniśmy zerknąć an to, co kryje w środku. Jeżeli ości przylegają do mięsa ryba jest świeża. Ości odchodzące od mięsa świadczą o tym, iż mięso jest zbyt miękkie więc ryba nie jest pierwszej świeżości. O stan mięsa ryb głęboko mrożonych nie powinniśmy się martwić, warto zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia. Przed przygotowaniem głęboko mrożonego rybiego mięsa, najlepiej je rozmrozić pod ciepłą wodą. Jeżeli usmażymy głęboko zamrożoną rybę jej mięso się rozpadnie. Podobnie sprawa ma się z głęboko mrożonymi owocami morza – musimy polegać na deklaracji producenta. Nie obawiajmy się więc ryb i owoców morza, zachęcamy do kupowania produktów świeżych, gdyż te oferują najwięcej zdrowych składników odżywczych, które ryby przetworzone tracą w procesie mrożenia. Jeżeli będziemy przestrzegali powyższych wskazówek nikt nie nabije nas w butelkę i będziemy mogli bezpiecznie pławić się w oceanie morskich smaków.


Udostępnij artykuł:

Czytaj także:

kajmak2
Gotowanie

Słodkie wypieki

Każdy z nas uwielbia słodkie wypieki! Niezależnie od tego, ile mamy lat, te pyszności wciąż smakują wspaniale! Jeśli masz ochotę zrobić coś słodkiego, spróbuj skupić się

Czytaj dalej »