Zawsze przed zakupem jakiegokolwiek produktu – postawieni jesteśmy w sytuacji, kiedy wybrać musimy spośród łudząco podobnych do siebie modeli. Nie posiadając odpowiedniej wiedzy – długo zastanawiać będziemy się nad wyborem.
Zawsze przed zakupem jakiegokolwiek produktu – postawieni jesteśmy w sytuacji, kiedy wybrać musimy spośród łudząco podobnych do siebie modeli. Nie posiadając odpowiedniej wiedzy – długo zastanawiać będziemy się nad wyborem. Potem zaś zdecydujemy się na wyrób, który nie spełniać będzie naszych oczekiwań. Nie inaczej jest w przypadku patelni. Nasz rynek obfituje w najróżniejsze ich rodzaje. Którą z nich więc wybrać? Która w największym stopniu spełni nasze wymagania? W poniższym artykule przedstawimy pełną odpowiedź na to pytanie.
Najważniejszym zadaniem patelni jest przygotowanie nam smacznego posiłku, w jak najkrótszym czasie. Musi być on także podgrzany równomiernie, a także zachować swą ciepłotę na długo. Nie są to bynajmniej wygórowane wymagania. Niewiele jednak patelni w pełni je spełnia. Od czego więc zależy jakość tego typu produktów? Najważniejszą kwestią jest materiał wykonania, a także powłoki nieprzywierające.
Powłoki nieprzywierające patelni stalowej
Za to, czy posiłek przywierać będzie do denka i ścianek naczynia, czy nie – odpowiedzialne są warstwy nieprzywierające. Bez nich każdy posiłek byłby przypalony, a co za tym idzie zupełnie niezjadliwy. Mogą być one wykonane z różnych materiałów. Począwszy od teflonu, poprzez kamień – jak marmur, czy granit – kończąc na najtwardszym tytanie.
Poza niwelowaniem zwykłych przypaleń – dobrej jakości powłoki ochronne zabezpieczają także przed zachodzeniem materiału w związki chemiczne z żywnością. Dzieje się tak nawet w najwyższych temperaturach. Zabezpiecza nas to przed metalicznym posmakiem jedzenia i niestrawnością.
Dieta, a patelnia stalowa
Patelnia powinna także zapewniać nam dietetyczne posiłki. Również i za to odpowiedzialne są wspomniane powyżej powłoki ochronne. Na dobrej jakości produkcie smażyć bowiem można z niewielkim tylko dodatkiem tłuszczu, albo zupełnie bez niego. Efektem tego nasze posiłki staną się mniej kaloryczne. Zrzucimy dzięki temu zbędne kilogramy zyskując tym samym zdrowy wygląd i sportową sylwetkę.
Źródło: Prymus AGD
Wytrzymałość stalowej patelni
Ostatnią kwestią, którą wziąć powinniśmy my pod uwagę podczas wybierania patelni jest także jej wytrzymałość. Nikt nie chce bowiem kupować produktu, który po paru miesiącach użytkowania stanie się bezużyteczny. Powinniśmy więc wybierać jedynie spośród patelni wykonanych z dobrej jakości nierdzewnej stali. Będzie ona odporna na uszkodzenia: zarówno te powstałe w wyniku działania wysokich temperatur, jak i te fizyczne: zadrapania, czy obtłuczenia. Dobrej jakości stal jest więc znacznie bardziej wytrzymała niż jej tańsza alternatywa. W efekcie: posłuży nam o wiele dłużej.
Podsumowanie
Kupno stalowej patelni nastręczać więc może sporo problemów. Produkt ten spełniać powinien szereg powyżej opisanych warunków. Możemy jednak walnie ułatwić sobie ten proces decydując się na wybór produktu spośród dobrej jakości, uznanych i docenionych sklepów internetowych. Dobrym przykładem będzie tu Prymus AGD.