mk_logo

MetropoliaKobiet.pl

Twoje wyjątkowe miejsce w sieci! Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

Czy superfoods muszą zrujnować nasz portfel?

Superfoods, czyli tzw. superżywność, robi ostatnio furorę wśród osób, dbających o zdrowie. Są to produkty zawierające mnóstwo składników     

Superfoods, czyli tzw. superżywność, robi ostatnio furorę wśród osób, dbających o zdrowie. Są to produkty zawierające mnóstwo składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na poprawę kondycji naszego układu naczyniowo-sercowego, kostnego czy immunologicznego. Nikt nie zaprzeczy, że jedzenie jest paliwem dla naszego ciała. Dostarczanie odpowiedniego pokarmu wpływa na kondycję i jakość funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego tak ważne jest, żeby dostarczać mu odpowiednich produktów.

Ci, którzy odwiedzili sklep ze zdrową żywnością doskonale zdają sobie sprawę, że to nie tani biznes. Związane jest to z ich tradycyjnym wytwarzaniem, które pochłania mnóstwo czasu i szczególnej uwagi. Tylko nieprzetworzone produkty są w stanie dostarczyć nam witamin i minerałów, które sprawiają, że czujemy się lepiej i przeciwdziałają występowaniu wielu chorób. Lista tych superproduktów stale rośnie, gdyż znalazły one obecnie liczne grono konsumentów, co skutkuje ich większą dostępnością na rynku. W tym przypadku niestety nie idzie to w parze z oszczędnością. Jest jednak i na to sposób.

Fotolia 40457592 Subscription Monthly XXLDo superfoods zaliczane są m.in. takie produkty jak: spirulina, jagody goji, algi czy nasiona chia. To właśnie one są jednymi z droższych. Osoby, które nie posiadają wystarczającej wiedzy na temat zdrowej żywności, zasypywane licznymi komercyjnymi chwytami producentów tych produktów, łapią się za głowę jak tylko zobaczą koszt tego typu przyjemności. To z kolei zniechęca do zmiany diety na zdrowszą. W związku z powyższym ważne jest uświadamianie ludzi, iż superżywność to nie tylko, trudne do wymowy nazwy o egzotycznym pochodzeniu. Na przykład nasiona chia (inaczej szałwia hiszpańska) mogą być zastąpione równie odżywczym siemieniem lnianym. Oba te produkty zawierają duże pokłady kwasów omega-3, błonnika czy przeciwutleniaczy, a co najważniejsze cena tych ostatnich oscyluje w granicach 8 złotych za kilogram. Dla porównania za nasiona chia możemy zapłacić nawet 100 zł za tę samą wagę. Dalej, jagody goji możemy zamienić na tańszą żurawinę, która jest bogatym źródłem witaminy B, żelaza, cynku czy potasu.

Podsumowując, nasze zdrowie jest najważniejsze i nie powinniśmy na nim oszczędzać. Istnieją jednak pewne rozwiązania, które pozwolą nam pozostać zdrowymi, bez wydawania całej pensji na jedzenie. Można rozejrzeć się za lokalnymi produktami, które posiadają równie wiele cennych składników odżywczych, co te egzotyczne. Są one równie smaczne, a co najważniejsze dokładnie wiemy skąd pochodzi produkt. Warto więc odwiedzić kupców na pobliskim bazarku i zapytać o uprawę i pielęgnację ich produktów. To właśnie oni często z niesamowitą starannością dbają o swoje plony, abyśmy mogli korzystać z bogactwa jakie daje nam nasza rodzima natura.

Udostępnij artykuł:

Czytaj także:

kajmak2
Gotowanie

Słodkie wypieki

Każdy z nas uwielbia słodkie wypieki! Niezależnie od tego, ile mamy lat, te pyszności wciąż smakują wspaniale! Jeśli masz ochotę zrobić coś słodkiego, spróbuj skupić się

Czytaj dalej »