Symptomem niedoboru żelaza może być spadek sprawności fizycznej i umysłowej, zmęczenie, problemy ze snem, pogorszenie koncentracji i pamięci, a także brak silnej woli, by dać z siebie sto procent. Tak więc żelazo trzeba dostarczać organizmowi z żelazną dyscypliną.
Symptomem niedoboru żelaza może być spadek sprawności fizycznej i umysłowej, zmęczenie, problemy ze snem, pogorszenie koncentracji i pamięci, a także brak silnej woli, by dać z siebie sto procent. Tak więc żelazo trzeba dostarczać organizmowi z żelazną dyscypliną i wykuć na pamięć listę produktów, w których występuje. Jego brak doprowadza, bowiem również do łamliwości paznokci, nadmiernego wypadania włosów z możliwością ich przedwczesnego siwienia, pogorszenia nastroju, zmniejszenia odporności, nieprawidłowości w rytmie pracy serca, zaburzeń krążenia, bólu i zawrotów głowy, zaparć, zmian chorobowych w dziąsłach oraz defektywnego funkcjonowania zmysłu węchu i słuchu. Przez wywołaną deficytami żelaza apatię, bladość i zszarzenie cery oraz wynikające z anemii omdlenia, jako słabowite damy, będziemy potrzebować rycerza w żelaznej zbroi, a ten odszedł do lamusa.
Żelazo, jako pierwiastek bierze udział w rozprowadzaniu tlenu po organizmie za pomocą hemoglobiny i mioglobiny. Jest niezbędne do prawidłowej pracy mięśni, procesów metabolicznych i odpornościowych. Odpowiada za kondycję skóry, włosów i paznokci. Jest trudno przyswajalne. Dodatkowo blokująco na jego absorpcje wpływają: błonnik, szawiany, taniny (zawarte w kawie i herbacie), jak również wapń, miedź i cynk.
Bogatym źródłem żelaza są: żółtka jaj, twaróg, chuda wołowina, mięso królika, podroby (zwłaszcza wątróbka, serca, nerki), ostrygi, krewetki, drożdże, makarony, brązowy ryż, produkty pełnoziarniste, kasza gryczana i jaglana, płatki jęczmienne. Pierwiastek ten występuje również w zielonych warzywach, roślinach strączkowych (np. fasoli), burakach, czerwonej kapuście, pomidorach, cykorii, brokułach, szpinaku, papryce. Dostarczymy je organizmowi spożywając orzechy, porzeczkę, banany, morele, figi, rodzynki. Z ziół zawierają je: majeranek, pokrzywa, tymianek, mięta oraz licie pietruszki. Prawidłowe przyswajanie żelaza wymagana obecności w diecie witaminy C. Przyswajalność żelaza można również wzmocnić łącząc produkty pochodzenia zwierzęcego z roślinnymi.
Należy uważać by nie przedawkować z suplementacją tego pierwiastka. Szkodzi to wątrobie i sercu. Z suplementacji żelaza należy zrezygnować podczas infekcji bakteryjnych. Pierwiastek ten jest, bowiem niezbędny do rozwoju kultur bakteryjnych.
By czuć się dobrze i wyglądać pięknie nie wznośmy, zatem dla żelaza „żelaznej kurtyny”. Dbajmy o jego dostarczanie dla zdrowia fizycznego i psychicznego.