Nie od dziś znane są różnorodne zastosowania oleju kokosowego. Doskonale się sprawdza w kuchni, ale również w kosmetyce, dzięki właściwościom
Nie od dziś znane są różnorodne zastosowania oleju kokosowego. Doskonale się sprawdza w kuchni, ale również w kosmetyce, dzięki właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Świetnie wspomaga odchudzanie, ponieważ ten rodzaj tłuszczu nie odkłada się lecz wspiera produkcję energii i spalanie kalorii. Olej jest pozyskiwany z miąższu owocu i jest niezwykle zdrowy.
Olej kokosowy przyspiesza proces przemiany materii, więc po zjedzeniu posiłku szybciej spalają się kalorie, co pomaga w walce z nadwagą i otyłością. Poza tym jest on niezwykle sycący i zaspokaja głód, eliminując nie tylko podjadanie, ale i nadmierne obżarstwo. Zaleca się, aby osoby, które się odchudzają lub cierpią na otyłość brzuszną, używały 2 łyżki oleju kokosowego w ciągu dnia. Przypominamy, że jest to bardzo ważne, ponieważ otyłość brzuszna może prowadzić do cukrzycy i nadciśnienia tętniczego oraz zwiększa ryzyko udaru lub zawału.
Z innych niesamowitych właściwości oleju mogą również skorzystać sportowcy, ponieważ przemieniony w energię tłuszcz jest niezbędny do uprawiania aktywności fizycznej, ale i wspiera budowę masy mięśniowej. Jest on także świetnym rozwiązaniem dla cukrzyków, ponieważ przyspiesza proces wydzielania insuliny, czyli wpływa na regulację poziomu cukru. Jednym ze składników oleju jest kwas laurowy, który działa antybakteryjnie, grzybobójczo i wirusobójczo oraz hamuje rozwój próchnicy i infekcji jamy ustnej. Olej kokosowy wspiera funkcjonowanie mózgu, dlatego zalecany jest osobom cierpiącym na choroby Alzheimera oraz Parkinsona.
Produkt ten świetnie odnajduje się również w kuchni. Można nim smarować chleb, ale i nadaje się też do przygotowywania ciast, tortów lub deserów, zaś jego płynna postać świetnie pasuje do sałatek. Ostatnią sferą działalności oleju jest kosmetyka. Ma on właściwości nawilżające i wygładzające, jeśli chodzi o cerę, ale również można nim smarować trądzik, ponieważ jak wcześniej wspominałyśmy działa antybakteryjnie. Poza tym odżywia włosy i zmniejsza ich łamliwość. W połączeniu z sodą i sproszkowanymi skorupkami jaj, ksylitolem i olejkami może być świetną pastą wybielającą. Tutaj jeszcze drobna ciekawostka, otóż olej może pełnić rolę substytutu kremu z filtrem SPF 10.
Jak widać olej kokosowy ma wiele pożytecznych zastosowań. Najlepsze właściwości ma olej, który był tłoczony na zimno. Przybiera on postać płynną w temperaturze powyżej 26 stopni Celsjusza, natomiast kiedy jest ona niższa, przybiera on stałą postać. Jego cechą charakterystyczną jest to, że ma krótki termin przydatności.