Przeciętny Europejczyk wypija dziennie ok. 4 filiżanki kawy. W zależności od organizmu naukowcy dowodzą o zarówno pozytywnym jak i szkodliwym wpływie tego
Przeciętny Europejczyk wypija dziennie ok. 4 filiżanki kawy. W zależności od organizmu naukowcy dowodzą o zarówno pozytywnym jak i szkodliwym wpływie tego napoju na ludzki organizm.
Doniesienia te nie mają raczej znacznego przełożenia na ilość spożywanej kawy, gdyż przyjemność z jej picia okazuje się głównym powodem decydującym o jej ogromnej popularności. Jak więc zaparzać ten cudowny wywar, by uraczyć się niepowtarzalnym smakiem?
Niestety nie każdego stać na kupno kubka kawy w kawiarni codziennie. Ta przyjemność zarezerwowana jest na rzadkie okazje. Jest jednak kilka sposobów, aby bez problemu zaparzyć sobie równie smakowity napój w domu i delektować się chwilą. Oczywiście, jeśli mamy taką możliwość, warto zainwestować w ciśnieniowy ekspres do kawy. Bez niego również sobie poradzimy. Ze wszystkich dostępnych nam propozycji na rynku, najlepszym wyborem jest ta ziarnista. Zmielenie jej przed samym przygotowaniem sprawi, że będziemy cieszyć się jej mocniejszym aromatem. Ważne, aby młynek był przeznaczony tylko do tego celu, aby nie zanieczyszczać kawy innymi składnikami. Zalewając fusy gorącą wodą pamiętajmy, aby po zaparzeniu oddzielić napój od fusów, ponieważ w innym przypadku stanie się gorzki. Doskonałym rozwiązaniem jest wykorzystanie tygielka. Obecnie na rynku mamy szeroki asortyment ekspresów do parzenia kawy po turecku. Ceny zaczynają się już od 30 zł za sztukę. Taki tygielek umożliwi nam zaparzenie wyrazistej i aromatycznej kawy. Wystarczy, że wsypiemy łyżkę do ekspresu i zalejemy zimną wodą. Następnie mieszając podgrzewamy ją, po czym czekamy chwilę, aż fusy opadną na dno. Gotowy wywar rozlewamy do filiżanek. Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie kawiarki. Urządzenie to składa się z trzech elementów. W dolny zbiorniczek leje się wodę a następnie nakłada na niego sitko ze zmieloną kawą. Do tych elementów dokręcamy pusty zbiornik i stawiamy na gazówce. Woda z dołu urządzenia pod wpływem temperatury przedostaje się na górę przez sitko z kawą. Tak przyrządzony napój nadaje się już do picia. Dla fanów latte czy cappuccino także istnieje rozwiązanie. Nie musimy od razu kupować ekspresu, wystarczy spieniacz do mleka.
Metod na zaparzenie wyśmienitej kawy jest wiele, wszystko zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. Swoje pragnienie możemy zaspokoić przygotowując ją samemu w domu, bez konieczności wydawania dużych pieniędzy. Poświęćmy trochę więcej czasu na ten rytuał, a nie będziemy żałować. Cóż może być bardziej relaksującego niż poranek z filiżanką aromatycznej kawy w ręku?