W każdym z nas budzi się czasem ogromny apetyt na coś słodkiego. Co zrobić, gdy akurat nie mamy nic pod ręką, a ochota jest tak wielka,
W każdym z nas budzi się czasem ogromny apetyt na coś słodkiego. Co zrobić, gdy akurat nie mamy nic pod ręką, a ochota jest tak wielka, że nie damy rady zaczekać zanim upieczemy jakieś ciasto? Jest na to jest sposób. Ostatnio bowiem coraz większą furorę robią wypieki z mikrofalówki gotowe już w 5 minut!
W Internecie możemy znaleźć wiele przepisów na te cuda. Ich zaletą, oprócz błyskawicznego przygotowania, jest mała liczba składników. W momencie, gdy zapragniemy skosztować czegoś słodkiego wystarczy, że zmieszamy ze sobą odpowiednie produkty i otrzymamy gotowy deser. Największym powodzeniem cieszy się ciasto czekoladowe, na które znajdziemy najwięcej przepisów. W zależności od wielkości porcji, którą chcemy uzyskać potrzebujemy jedynie:
– jajek
– mąki
– cukru
– kakao
– oleju
– mleka
– proszku do pieczenia
Wszystkie te składniki roztrzepujemy widelcem i wkładamy do mikrofalówki na największą moc. Trzymamy je tam ok. 3 minuty. I tak, w ten dziecinny sposób możemy delektować się smakiem już znacznie dłużej. W zależności od naszych preferencji możemy wzbogacać przepis poprzez dodanie, np. bakali czy suszonych owoców. Takie rozwiązanie sprawdzi się świetnie w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Wystarczy, że odpowiednio udekorujemy nasz wypiek cukrem pudrem, orzechami, posypką czy polewą owocową.
Jak głosi powiedzenie – najprostsze sposoby są najlepsze. W tym przypadku sprawdza się ono idealnie. Upieczenie bardziej wyszukanych deserów zostawiamy na później, gdy znajdziemy dłuższą chwilę i chęci, żeby zaszaleć w kuchni. Tymczasem przeczytanie tego artykułu zajęło Ci mniej więcej tyle czasu co przygotowanie wypieku z mikrofalówki. Zatem do dzieła! Kolejny możesz już czytać z ciastem w ręku.