Zioła i przyprawy znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ są niesamowitym dodatkiem do różnorodnych potraw. Ziołami nazywamy liście
Zioła i przyprawy znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ są niesamowitym dodatkiem do różnorodnych potraw. Ziołami nazywamy liście krzewów i roślin, które można suszyć i które to bardzo często rosną bez większej ingerencji człowieka jak np. bazylia czy tymianek. Z kolei przyprawami mogą być owoce (pieprz, papryka), kora (cynamon), korzenie (imbir), minerał (sól), czy nasiona (musztarda). Zioła zazwyczaj są bardziej delikatne i rosną w umiarkowanym klimacie, natomiast przyprawy są bardziej ostre i aromatyczne i najczęściej występują w gorących klimatach.
Jeśli macie ochotę cieszyć się niesamowitym aromatem i mieć świeże zioła pod ręką, pamiętajcie o kilku zasadach:
– zioła należy kupować w sklepach ogrodniczych,
– zioła przeznaczone do domowej hodowli mają mocniejsze korzenie, aby wytrwały w kuchni przez cały rok, ale należy je chronić przed kontaktem z kaloryferami,
– niektóre odmiany muszą być bardzo często podlewane,
– jeśli chcecie, żeby wasze uprawy szybko rosły, jak najczęściej obrywajcie liście,
– zioła nie lubią być poddane bezpośredniemu działaniu promieni słonecznych.
Mając tak niesamowitą hodowlę w kuchni lub na balkonie możecie nadać niesamowitego zapachu, ale i smaku swoim potrawom, jednakże pamiętajcie, aby zioła dodawać pod koniec gotowania. Podczas przygotowywania posiłków rządzi bardzo ważna zasada- powinna się w nim znaleźć jedna intensywna przyprawa, a pozostałe delikatne. Z kolei w przypadku kiedy zielnik zdecydowanie przerasta wasze zapotrzebowanie pomyślcie o ususzeniu lub zamrożeniu ziół. Kiedy korzystacie z suszu, pamiętajcie, żeby przed dorzuceniem go do potrawy, rozetrzeć go na palcach. Takie zioła są również mniej intensywne, dlatego należy ich dodać nieco więcej niż w przypadku ich świeżej wersji.
Pamiętajcie, że każda przyprawa czy też zioło mają konkretne zastosowanie. Jeśli macie problem z ich odpowiednim dobraniem posiłkujcie się informacjami zawartymi na opakowaniach, ale najważniejsze są wasze kubki smakowe, to w końcu wy i wasz rodzina będziecie jedli to co przyrządzicie.