Twoje wyjątkowe miejsce w sieci!
Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

homecontact

Tags

Artykuły

Zdrowe POTASowania

Nasz sojusznik w walce z kacem i brakiem koncentracji, zawiadowca pracy mięśni oraz wewnętrzne spa. Nasz prywatny palacz, wodociąg i nawiew dla mózgu. Potas. Poetycko nazywany „pierwiastkiem życia”. W pełni zasłużył na to miano.

  • Dostarcza do wnętrza komórek substancji odżywczych i niczym śmieciarka usuwa z nich zbędne produkty przemiany materii.
  • Bierze udział w procesie spalania węglowodanów i białek.
  • Zapewnia właściwe funkcjonowanie systemu nerwowego i pracy mięśni.
  • Bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neuron oraz uczestniczy w dotlenianiu mózgu, poprawiając procesy myślowe i zdolność koncentracji.
  • Zarządza gospodarką wodną organizmu, reguluje ciśnienie krwi i nadzoruje pracę nerek.

Jego niedobór objawia się chronicznym zmęczeniem, stanami podrażnienia, nadciśnieniem, nieregularnym biciem serca, skurczami mięśni i obrzękiem kończyn. Syndromem jego deficytu mogą być zaparcia i skurcze jelit. Przejawem jest też ból głowy. Brak potasu może skutkować nasileniem się niedoskonałości skóry, wzmożeniem trądziku bądź pojawieniem się wysypki.

potas
Potas znajduje się w każdym praktycznie produkcie spożywczym, czasem jednak w zbyt małym stężeniu, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Warto, zatem wiedzieć gdzie występuje, by zmęczenie wywołane jego brakami, nie nałożyło się na przesilenie wiosenne.


Potas jest obecny we wszystkich produktach z wyjątkiem tłuszczów i cukrów. Najbogatszym źródłem potasu są suszone owoce – figi, morele, jabłka, rodzynki, żurawina. Kopalnią potasu jest też awokado. Występuje również w bananach, porzeczkach, brzoskwiniach, ananasach oraz winogronach. Znajdziemy go ponadto w pomidorach i ich przetworach – do jego uzupełnienia zalecane jest picie soku pomidorowego i używanie keczupu. Dobrym składem potasu są też ziemniaki, a także owoce cytrusowe i zielone warzywa liściaste. Dostarczając sobie potasu warto sięgnąć po bób, brokuły, seler, buraki, bakłażany, cukinię, szpinak i kalarepę. Zawierają go produkty zbożowe: kasza gryczana i jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, pieczywo żytnie oraz tłuste ryby: makrele, łososie i śledzie. Sporą porcję cennego pierwiastka przyswoimy dzięki kakao, czekoladzie i orzechom. Jest też obecny w zalecanej na pobudzenie yerba mate.

Ile go sobie dostarczać? Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej to minimum 100 mg potasu. Zwiększona aktywność fizyczna wymaga podniesienia przyjmowanej dawki. Podczas wysiłku tracimy, bowiem cenne elektrolity. Przyspieszone wypłukiwanie potasu wywołują środki przeczyszczające i moczopędne. Należy go uzupełniać podczas biegunek.

Kołatanie serca, zmęczenie i stres – to sygnał, że kołacze do nas potas z naglącą informacją by go wpuścić. Warto, potas to zdrowie.

Podziel się:

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn