Twoje wyjątkowe miejsce w sieci!
Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

homecontact

Tags

Artykuły

Cynamon - słodycz po(kory)


cynamonJedyna kora, którą nie tylko jemy, ale zachwycamy się też jej słodyczą. Jego zapach towarzyszy nam od dzieciństwa pod postacią dodatku do ryżu na mleku, czy też jako aromat piernika oraz szarlotki. Cynamon – jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Pierwsza wzmianka o nim pochodzi z papirusów egipskich datowanych na 2000 rok p.n.e. O cynamonie wspomina również biblia i starożytni kronikarze, jak Herodot i Pliniusz Starszy. 
Cynamon uchodził za towar wyjątkowo luksusowy, przez setki lat jego import był intratnym biznesem dla arabskich kupców, przyprawa była swego czasu warta więcej niż złoto. Dopiero w XVI wieku dostawy cynamonu do Europy zostały zmonopolizowane przez mocarstwa kolonialne, takie jak Portugalia i nieco później Anglia, które uprzemysłowiły jego produkcję. 
Choć zmieloną korę cynamonowca doceniamy głownie za aromat, już starożytni zauważyli, iż cynamon korzystnie wpływa na nasze zdrowie - jest aromatyczną podręczną apteczką. 

Przyprawa ta ma świetne właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. W dawnych Chinach oraz Indiach cynamon stosowano, jako lek na poprawę krążenia, używany był również w higienie jamy ustnej. Jest cennym źródłem żelaza, wapnia i manganu. Cynamon uważany jest też za afrodyzjak, działający głownie na panie. Jest apteczką i…kosmetyczką. Brązowy, pięknie pachnący proszek, może bowiem poprawić naszą urodę. Jest naturalnym antyoksydantem, zmniejsza ilość wolnych rodników, odmładza spowalniając starzenie się komórek ciała. Jego właściwości antyseptyczne pomogą też w walce z trądzikiem.  Z jego właściwości korzystają firmy kosmetyczne, jest składnikiem środków do walki z celulitem.  Uważać na niego z kolei powinny kobiety ciężarne - nadmiar cynamonu może przyśpieszyć poród. W myśl zasady „co za dużo to nie zdrowo” dodawajmy cynamon nie tylko do słodkości. Polecamy doprawianie cynamonem mięsa, gdyż doskonale podkreśli jego smak. Dodanie go do „małej czarnej” wzbogaci jej aromat oraz złagodzi jej drażniące działanie na układ trawienny. 

Podziel się:

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn