Twoje wyjątkowe miejsce w sieci!
Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

homecontact

Tags

Artykuły

Triki z kuchni rodem


Jako Matki Polki czy żony idealne w każdą wykonywaną czynność wkładamy całe serce. Staramy się być najlepsze we wszystkim, jednakże czasem pomimo wielu chęci nie wszystko wychodzi nam perfekcyjnie. Bywa, że nas to motywuje, a innym razem totalnie dołuje. Chyba każda z nas miała chociaż raz taką sytuację kiedy to spędziła w kuchni pół dnia, a efekt jej pracy okazał się co najmniej niewypałem. Z tego też względu postanowiłyśmy podrzucić wam kilka trików, które sprawią, że będziecie o krok bliżej w drodze do perfekcjonizmu w wielu sferach życia.
                                 Fotolia 135328501 Subscription Monthly M
Skoro już poruszyłyśmy zagadnienie kuchennych wojaży, ugryźmy ten temat dalej. Zacznijmy od słodkiego tematu:                                     
• ciasto będzie bardziej kruche jeśli dodamy do niego 1 łyżkę kwaśnej śmietany i żółto, zaś sam proces wyrabiania nie będzie trwał za długo,
• biszkopt zdecydowanie łatwiej będzie się kroiło jeśli wcześniej będzie przez 30 minut w zamrażalniku,
• tort będzie lepiej się prezentował, gdy po złożeniu wszystkich warstw włożysz go do zamrażalnika na 30 minut, po tym czasie możesz ponownie wyrównać go kremem,
• idealna kruszonka to rozłożenie proporcji 2:1:1 mąki, cukru i tłuszczu.

Mamy też kilka podpowiedzi jeśli chodzi o inne kulinarne akrobacje:
• mięso będzie bardziej chrupkie, gdy przed pieczeniem poleży przez godzinę w maślance lub kefirze,
• mięso zachowa swoją soczystość jeśli w trakcie pieczenia będzie włożona miseczka z wodą bądź jeśli wcześniej natrzecie go cukrem lub miodem i pozostawicie na kilka godzin w lodówce,
• mięso grillowe będzie tym lepsze im dłużej będzie leżało w marynacie,
• pierś z kurczaka zachowa piękny wygląd jeśli będziecie ją rozbijać przez folię,
• naleśniki będą delikatniejsze gdy do ciasta dodasz troszkę wody gazowanej i kwaśnej śmietany.

Na koniec jeszcze kilka ogólnych porad:
• warzywa przez kilka minut powinno się moczyć w wodzie z solą, aby pozbyć się ewentualnych robaków,
• super sos do sałatek otrzymacie zalewając czosnek lub cebulę sokiem z kiszonych ogórków,
• ryba będzie miała świetny smak, jeśli przed smażeniem namoczy się ją w mleku z zielem angielskim,

Chętnie poznamy wasze pomysły na ulepszenie walorów smakowych przygotowywanych przez was posiłków;)


Podziel się:

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn