Twoje wyjątkowe miejsce w sieci!
Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

homecontact

Tags

Artykuły

Postny barszcz ukraiński - dowiedz się jak go przygotować!

Barszcz ukraiński to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników zup. Dzięki dużej ilości składników, które wzajemnie się przenikają, jest on wyjątkowo smaczny. Jest też bardzo kolorowy i świetnie się prezentuje na talerzu, dzięki czemu chętnie sięgną po niego nawet największe niejadki!

Podstawowy przepis daje spore pole do popisu i modyfikacji. Możesz stworzyć zarówno postny barszcz ukraiński, jak i z dodatkiem rozmaitych mięs. W każdej postaci jest niezwykle sycący i świetnie się sprawdzi nie tylko podczas rodzinnego obiadu, ale też np. jako kolacja na ciepło w mroźne wieczory. Chcesz poznać ciekawostki na temat tego kulinarnego dzieła sztuki i dowiedzieć się, jak je przygotować? Zapraszamy do pysznej lektury!

s26 postny barszcz ukrainski 4x2Barszcz ukraiński, czyli barszcz… zielony!
Tak, to prawda – wiele wieków temu, kiedy to zaczęto przygotowywać ten specjał, miał on kolor zielony, bowiem robiony był nie z buraków, a z ziela o nazwie barszcz. Obecnie w Polsce jest on gatunkiem pospolitym. Laik może pomylić barszcz zwyczajny np. z barszczem Sosnowskiego, który jest wyjątkowo niebezpieczny, lepiej więc nie próbować powrotu do XVI-wiecznej kuchni ukraińskiej na własną rękę. Pierwotnie „barszcz” zakwaszano kwasem z mąki ryżowej. Kiedy zaczęto uprawiać buraki na większą skalę, to one stały się głównym składnikiem zupy, i choć przeszła ogromną metamorfozę, pozostała barszczem…

(Między)Narodowa potrawa Ukrainy
Barszcz ukraiński jest tradycyjną zupą tego kraju i uznany jest za narodową potrawę. Jest jednak tak smaczny, że bardzo szybko zyskał popularność także w wielu innych państwach, w tym w Polsce. W zupie tej znaleźć można bogactwo składników, a co za tym idzie, niesamowity smak i aromat. Na tradycyjny barszcz ukraiński składają się oczywiście buraki, ziemniaki, marchew, świeża kapusta, czosnek, cebula, koncentrat pomidorowy.

Postny barszcz przygotowuje się na wywarze warzywnym, ale można przygotować go także z mięsem – z wieprzowiną lub wołowiną. Barszcz ukraiński w polskim wydaniu zawiera często fasolę lub grzyby. Popularnym dodatkiem do barszczu ukraińskiego są tak zwane pampuszki – małe bułeczki, które często podawane są z sosem czosnkowym. Ciekawostką jest, że na Ukrainie (na Podolu) znajduje się miejscowość o nazwie Borszczów, w której corocznie odbywa się festiwal kultury barszczu. W jego trakcie można skosztować wspaniałych, tradycyjnych specjałów kuchni ukraińskiej.

Proste wykonanie – efekt widowiskowy
Barszcz ukraiński jest jedną z bardziej efektownych zup – zarówno w smaku jak i wizualnie. Dlatego też wydawać by się mogło, że jej przygotowanie musi zająć sporo czasu i wymaga nie lada doświadczenia kulinarnego. Nic bardziej mylnego! Danie to przygotujesz w szybki i prosty sposób (wypróbuj ten przepis: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1813,name,postny-barszcz-ukrainski)! Wystarczy, że ugotujesz i zetrzesz na grubych oczkach buraki, pokrojone w słupki ziemniaki ugotujesz z poszatkowaną kapustą, a cebulę podsmażysz z marchewką (również pociętą w słupki). Przysłowiową kropką nad i jest odrobina koncentratu pomidorowego i czosnek, który nada zupie wyjątkowego aromatu.


Bardzo istotne jest to, aby gotować barszcz ukraiński na wolnym ogniu i pilnować, by jego poszczególne składniki się nie rozgotowały. Nie jest to zadanie trudne, więc na pewno szybko dojdziesz do wprawy i barszcz stanie się Twoją sztandarową zupą, którą będziesz zachwycać wszystkich gości!

Podziel się:

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn