Twoje wyjątkowe miejsce w sieci!
Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

homecontact

Tags

Artykuły

Slow cooking

W pogoni za pieniędzmi czy sukcesem, ludzie zaczęli dostrzegać potrzebę zwolnienia, choć na moment. Wiele osób postanowiło przewartościować swoje życie stawiające rodzinę i odpoczynek przed pracą. Taka zmiana hierarchii przekłada się na wiele dziedzin, również na gotowanie. Celebrowanie wolnego czasu w kuchni prowadzi w konsekwencji do niebanalnych rozwiązań smakowych cechujących się jak najlepszą jakością.

Fotolia 78765256 Subscription Monthly MTaka filozofia owocuje w korzystne dla zdrowia skutki. Zastanawiając się nad tym co zjeść, a następnie pieczołowicie przygotowując dania, mamy okazję dokonać wyboru wykorzystując zdrowe produkty. Dysponując większą ilością czasu niż zwykle, poddajemy refleksji sposób swojego żywienia. U podstaw tego postępowania leżą założenia związane m.in. z wytwarzaniem jedzenia bez zbędnych procesów technologicznych. Eliminuję się także duże ilości tłuszczu podczas smażenia. Chodzi o to, aby było zdrowo i tradycyjnie. Działa to na korzyść lokalnych małych przedsiębiorstw, które zajmują się ekologiczną uprawą. Po wybraniu odpowiednich składników przychodzi czas na gotowanie. Z założenia ma ono przynosić zadowolenie i poczucie satysfakcji, dlatego dłuższy czas jego przygotowania staje się wręcz zaletą. Nie musi to być równoznaczne z mozolnością czy komplikowaniem przyrządzania posiłków. Ważne, żeby robić to bez pośpiechu i niezdrowych składników. Kluczem do sukcesu jest świadome podejście do tego co spożywamy. Walory smakowe maja bowiem iść w parze z dostarczaniem organizmowi odżywczych składników. Praktykowanie powolnego jedzenia przyczyniło się do zwiększenia popularności tzw. wolnowarów. Są to urządzenia umożliwiające długotrwałe gotowanie potraw, trwające nawet kilka godzin, bez konieczności ich nadzorowania. Odbywa się to także bez pobierania nadmiernej energii. Tak przygotowane potrawy nie tracą witamin i cennych składników odżywczych. Możemy je podawać na stół bezpośrednio po wyłożeniu z garnka. Produkty, które przygotowujemy w tzw. sosie własnym powodują, że możemy się cieszyć ich głębokim smakiem i aromatem. To naturalne rozwiązanie sprawia, że wzrasta intensywność naszych dań.

Jedzenie w biegu nie służy nikomu. Zacznijmy poważnie traktować swoje zdrowie. Odpowiednio obchodząc się z naszym organizmem, zagwarantujemy sobie lepsze samopoczucie i kondycję. Dopieszczając kubki smakowe możesz jednocześnie dostarczyć sobie cennych składników odżywczych.

Podziel się:

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn