Twoje wyjątkowe miejsce w sieci!
Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

homecontact

Tags

Artykuły

Warzywne słodkości

Marzy Wam się zgrabna sylwetka, ale nie potraficie zrezygnować ze słodkości? Kiedy widzicie batonik, trudno jest nie spróbować chociaż kęsa? Pamiętajcie jednak, że nie każde słodkości muszą być niezdrowe. Doskonałym potwierdzeniem tych słów są warzywne słodkości. Są zdrowsze, lżejsze a przede wszystkim - mniej kaloryczne. Niektóre warzywa stanowią świetny substytut białka, jak ma to miejsce w przypadku bobu, zaś ciasta z marchwi, dyni czy szpinaku cieszą się coraz większą popularnością.

W trakcie Waszych kuchennych podbojów, zwracajcie uwagę na jakość spożywanych produktów, a więc stawiajcie na pełnowartościowe składniki, takie jak mąka pszenna, razowa lub pełnoziarnista, cukier trzcinowy, miód czy stewię.

Fotolia 34082874 Subscription Monthly MDoskonałym warzywem do wypieków jest także cukinia. Wyjątkowy smak można uzyskać, łącząc ją z malinami czy wiórkami kokosowymi. Jeśli chcecie, aby cukinia była sama w sobie słodka, a nawet przypominała ananasa, powinniście się ją gotować w wodzie z cukrem lub cukrem waniliowym oraz goździkami. Również dynia jest świetnym składnikiem ciast a co najciekawsze, można z niej zrobić nawet jabłecznik! Idealnie komponuje się z piernikiem, ale i jest niezastąpiona do smażenia i gotowania. Jeśli macie w domu suszoną lub świeżą paprykę, możecie ją wykorzystać do ciasta czekoladowego, z dodatkiem kawy.

Co ciekawe, do ciast czekoladowych pasuje bardzo wiele warzyw, jak chociażby pomidory, dynia czy marchew. Skoro już jesteśmy w temacie czekolady, to z cukinii lub buraków można zrobić Brownie. Pewnie będziecie zaskoczone, ale istnieją również ciasta ogórkowe. Wystarczy tylko cukier, jaja, mąką, proszek do pieczenia i cukier waniliowy połączony ze startymi lub zblendowanymi ogórkami.

Warzywne słodkości to nie tylko ciasta, ale i doskonale wszystkim znane smoothies. Bardzo często są one przygotowywane z buraków, szpinaku, selera, marchwi a nawet pietruszki. Tworzą idealną kompozycję smakową z owocami, jak chociażby z ananasem, bananem, jabłkiem czy owocami leśnymi. Warzywa urozmaicą także owsianki, dżemy, konfitury i syropy.

Na sam koniec zaserwujemy Wam przepis na przepyszne muffiny marchewkowe. Wystarczą:
- 2 szklanki startej, surowej marchewki,
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki imbiru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- szczypta soli,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- zapach waniliowy.

Jeśli macie wszystkie te składniki, już biegnijcie do kuchni i przygotujcie zdrową przekąskę. Na początku wymieszajcie marchew, olej, olejek waniliowy, cukier i jajko, następnie dodawajcie suche składniki. W dalszej kolejności przelejcie ciasto do foremek i pieczcie w 180 stopniach przez 25 minut.

Jeśli do tej pory nie jadłyście warzywnych słodkości, to po spróbowaniu muffinów zostaniecie zdecydowanymi zwolenniczkami tego typu przekąsek! Pamiętajcie, że w internecie znajdziecie wiele niesamowitych przepisów.

Podziel się:

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn