Twoje wyjątkowe miejsce w sieci!
Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

homecontact

Tags

Artykuły

Kuchnia tajska bez tajemnic

Feeria barw, morze aromatów, mieszanka smaków – tak w kilku słowach można opisać kuchnię tajską. Zróżnicowane, od delikatnie aromatycznych, po piekielnie ostre receptury, tworzą niezapomniane, oryginalne doznania. Przez wiele osób uważana za najsmaczniejszą na świecie. Co jest więc tajemnicą tajskich przysmaków? Co sprawia, że są tak magiczne?

tajska1W każdym tajskim daniu powinno się znaleźć 5 podstawowych smaków: ostry, kwaśny, słodki, słony i gorzki. Na kształtowanie kuchni tajskiej bardzo duży wpływ miały te z Chiny i Indii, odróżnia się jednak od nich doborem poszczególnych składników i połączeniami aromatów. Zestawienia niejednokrotnie zaskakują, tak jak i składniki. W zależności od regionu, na talerzu znajdziemy różnorodne specjały, od egzotycznych zup, po ekstremalne chrząszcze czy mrówki.

Miłośnicy tajskich dań uważają je za jedne z najzdrowszych i propagują twierdzenie, że nawet duża ilość tajskiego jedzenia nie przyczynia się do wzrostu wagi. Stosowanie dużej ilości warzyw i owoców oraz odpowiednie ich przygotowanie sprawia, że kuchnia ta jest nie tylko smakowita, ale też niezwykle zdrowa. W Tajlandii znajdziemy bowiem wioski, gdzie stuletni mieszkańcy to nic zaskakującego.

Do najpopularniejszych, najbardziej klasycznych składników kuchni w Tajlandii należą: mleko kokosowe, świeży imbir oraz trawa cytrynowa. Nieodzowną jest też cała gama przypraw, dodawana do każdej potrawy - z kardamonem, imbirem i cynamonem na czele.

Kuchnia tajska nie obejdzie się bez ryżu w każdej postaci i w różnych formach. Może być on gotowany, smażony, podawany w formie kleiku, jednak na stole musi się pojawić koniecznie. Tak samo, jak curry - będące niemal symbolem Tajlandii. Podaje się je do wszystkich posiłków, w formie pasty lub sosu o różnym stopniu pikantności.

Dla Tajów, poza smakiem i aromatem, istotne jest też spożywanie posiłków w odpowiedni sposób. Widelca nie wolno trzymać w prawej ręce, ponieważ uważana jest ona za nieczystą. Niekulturalne jest też jedzenie właśnie bezpośrednio nim. Powinien on służyć raczej do nakładania kęsów na łyżkę. Na stole nie znajdziemy też noża, jest on zbędny, gdyż wszystkie składniki zostały pokrojone jeszcze przed gotowaniem. Wszystkie dania muszą być podawane, kiedy jeszcze są gorące a na deser obowiązkowo spożywa się owoce. Posiłki spożywane są kilka razy dziennie, przez wyznawaną zasadę, że lepiej przyjmować mniejsze porcje, lecz częściej.

Tajskiej kuchni warto spróbować, nie tylko ze względu na jej oryginalny smak, walory odżywcze czy zwykłą ciekawość, ale też za sprawą estetycznego wyglądu. Wszystkie dania obowiązkowo muszą zostać przyozdobione – najczęściej powycinanymi owocami lub warzywami.

Popularyzacja egzotycznych smaków sprawiła, że azjatyckie restauracje są coraz częstszym widokiem także na mapie Polski. Warto więc wybrać się do jednej z nich i skosztować magii orientu.

Podziel się:

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn