Twoje wyjątkowe miejsce w sieci!
Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

homecontact

Tags

Artykuły

W haremie smaków

Choć 12 września 1683 roku w bitwie pod Wiedniem Turcy ponieśli militarną porażkę, która zakończyła ich marzenia o podboju zachodniej Europy, to kulinarnie Turcy odnieśli nad Europą zwycięstwo absolutne. W każdym europejskim mieście można znaleźć budki serwujące tureckie dania, z niekwestionowanym królem tureckiego fast foods, którym jest kebab. Kuchnia turecka oferuje jednak znacznie więcej niż mięso z pionowego rusztu. Przez ekspertów kulinarnych uznawana jest za jedną z najbardziej urozmaiconych kuchni świata.

przyprawyTradycyjna kuchnia turecka to fuzja smaków basenu Morza Śródziemnego (zwłaszcza Grecji) z kuchnią arabską. To właśnie połączenie dwóch kultur kulinarnych zapewnia tureckim daniom niezwykły smak i aromat. Z kuchni wschodu zaczerpnięto gamę przypraw, Turcy używają pieprzu, cynamonu, suszonej papryki i ziela angielskiego. Dania choć aromatyczne nigdy nie są piekące.  Najpopularniejszymi ziołami są natka pietruszki, koperek, liście laurowe oraz mięta, którą często znajdziemy w daniach mięsnych.

Podstawowym składnikiem kuchni tureckiej jest ryż, z którego przyrządzany jest między innymi pilaw (ryż gotowany w bulionie z dodatkami) będący dodatkiem do wielu dań. Ulubionym gatunkiem mięsa wśród Turków jest jagnięcina, choć często spotkamy również wołowinę oraz kurczaka (np. pieczony bądź smażony kurczak po czerkiesku z orzechami włoskimi). W regionach nadmorskich, często spotykamy dania rybne.

W tureckim jadłospisie nie może zabraknąć warzyw, najpopularniejsze z nich to pomidory, bakłażany i słodka papryka. Turcy przyrządzają z nich dania duszone i zapiekane, często faszerując je innymi warzywami spotykanymi w kuchni tureckiej, jak cebula, szpinak, oliwki oraz okra. Ważną rolę w kuchni tureckiej pełni nabiał. Białe sery są częścią wielu dań i przystawek, z jogurtu przyrządza się wiele dipów i sosów (cacik) a nawet orzeźwiający napój ayran.

Charakterystycznym elementem kuchni tureckiej są mezze, czyli przekąski podawane wieczorami, jako dodatek do wina czy raki. Najpopularniejszą z nich jest imam bayildi, w Polsce zwana „omdlałym imamem”. Danie składa się z bakłażanów nadziewanych pomidorami oraz czosnkiem, zapiekanych w oliwie. Geneza charakterystycznej nazwy nie jest znana. Przypuszcza się, iż za omdlenie Imama odpowiadał smak potrawy choć równie prawdopodobna jest wersja, iż na łopatki, położył Imama koszt potrawy przyrządzonej przez małżonkę.
 
Zachęcamy do wypróbowania smaków wprost z półwyspu Azji Mniejszej. Dania które zwalały z nóg imamów, również i nam zapewnią niezwykłe doświadczenia kulinarne. Kuchnia turecka jest zdrowa, sycąca i prosta w przygotowaniu. Przegladając przepisy rodem z Anatolii nie poczujemy się jak na tureckim kazaniu. Składniki są w Polsce ogólnodostępne i niedrogie, więc i przysłowiowy „święty turecki” może sobie na nie pozwolić.

Podziel się:

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn