mk_logo

MetropoliaKobiet.pl

Twoje wyjątkowe miejsce w sieci! Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków, ponieważ maksymalizuje możliwą zawartość witamin i    

Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków, ponieważ maksymalizuje możliwą zawartość witamin i minerałów w jedzeniu. W przypadku tradycyjnego gotowania, około 40 % składników odżywczych jest wylewanych razem z wodą. W ten sposób najwięcej ubywa witaminy C oraz B, ale także witamina A oraz E. Przypominamy, że podczas gotowania na parze wydobywa się sól, dlatego należy do minimum ograniczyć jej użycie w trakcie gotowania.

Fotolia 5177377 LNa parze można gotować prawie każde warzywo (nie polecamy natomiast gotować pomidorów na parze, ponieważ tracą wtedy smak).

Można gotować na parze nawet warzywa liściaste, jednak w tym wypadku należy uważać, aby się nie rozgotowały. Gdy woda osiąga temperaturę 100°C, o tyle nad garnkiem może już panować 120°C.

Ten sposób przyrządzania posiłków znajduje świetne zastosowanie w przypadku mięs oraz ryb, ponieważ są mniej tłuste od tych smażonych czy pieczonych, ale ciekawe jest również to, że dobrze sprawdza się w przypadku przygotowywania ryżu, przede wszystkim basmati czy jaśminowego.

Jeśli już zdecydowałyście się na przygotowywanie jedzenia na parze, pamiętajcie:
– garnek musi być stosunkowo duży, aby było w nim miejsce na parę,
– pokrywa musi idealnie pasować do garnka, aby zapobiec uciekaniu pary,
– koszyczek z jedzeniem umieszcza się w garnku dopiero po rozpoczęciu wrzenia,
– przygotowywane produkty muszą być równomiernie rozłożone na dnie naczynia,
– jedzenie nie może dotykać wody,
– woda ma się delikatnie gotować.

Smaku każdej potrawie dodadzą oczywiście przyprawy. Przygotowywanie posiłków na parze rządzi się jednak nieco innymi prawami. Do wody, z której unosi się para, można dodać świeże zioła lub kostkę bulionową, natomiast jeśli chodzi o typowe doprawianie do smaku, najlepiej jest to zrobić po zdjęciu jedzenia z pary. Wtedy też soli się jedzenie oraz buduje się jego aromat wszelkiego rodzaju ziołami i przyprawami.

Jeśli nie macie typowego garnka do gotowania na parze, możecie kupić specjalne wkładki, a w przypadku orientalnych potraw – niezastąpione stają się bambusowe koszyczki. W sklepach znajdziecie także parowary, szybkowary, kombiwary, piekarniki parowe czy mikrofale z funkcją steam cooking.

Gotowanie na parze ma wiele zalet. To doskonały sposób zadbania o figurę przy zachowaniu odpowiedniej zawartości witamin dostarczanych organizmowi. Poza tym, tak przygotowywane posiłki są lekkostrawne i pozbawione tłuszczu. Zdrowie w czystej postaci.


Udostępnij artykuł:

Czytaj także:

kajmak2
Gotowanie

Słodkie wypieki

Każdy z nas uwielbia słodkie wypieki! Niezależnie od tego, ile mamy lat, te pyszności wciąż smakują wspaniale! Jeśli masz ochotę zrobić coś słodkiego, spróbuj skupić się

Czytaj dalej »