Twoje wyjątkowe miejsce w sieci!
Uroda, moda, związki, zdrowie i wiele więcej!

homecontact

Tags

Artykuły

Młynek do zlewozmywaka - hit czy kit


Młynki do usuwania odpadów po posiłkach zostały wynalezione w Ameryce i tam też są najczęściej stosowane. W Polsce z kolei są stosunkową rzadkością dlatego postanowiłyśmy wam przybliżyć wady i zalety tego produktu. Kto wie, może część z was stwierdzi, że również w waszym domu powinien pojawić się taki gadżet.

Zadaniem młynków jest rozdrabnianie odpadów, aby te mogły przedostać się wraz z wodą do kanalizacji. W ten sposób są mielone wszelkie obierki, skorupki, fusy i inne pozostałości po jedzeniu w wyniku czego nie trafiają one na wysypiska śmieci, co niewątpliwie jest bardziej ekologiczne.

Urządzenia te są montowane w zlewozmywakach których to odpływ ma minimum 90 mm, a wlot zlokalizowany jest co najmniej 5 cm poniżej otworu młynka. Składa się z dwóch talerzy, które to wibrując rozdrabniają resztki jedzenia do takiej wielkości, która nie tylko nie zapycha rur, ale i nie osadza się na ich ściankach. W zlewach z zainstalowanym młynkiem nie można używać wrzącej wody ani też gorącego tłuszczu, czy też wrzucać kości, ponieważ może to zniszczyć cały mechanizm.
Fotolia 93624878 Subscription Monthly M
Niewątpliwą zaletą młynków jest to, że :
- zmniejszana jest liczba produkowanych odpadów
- oszczędza się na wywozie śmieci,
- nie wymagają one konserwacji,
-sprawiają, że w mieszkaniu nie unosi się nieprzyjemny zapach śmieci, co bardzo często ma miejsce w okresie letnim,
- nie trzeba grzebać w resztkach jedzenia, aby wyciągać je z sitka lub kratki znajdującej się w zlewie
- jesteśmy bardziej ekologiczne, gdyż nie musi stosować silnych środków chemicznych do udrażniania rur.

Jak widzicie, zainstalowanie młynka niesie za sobą wiele korzyści nie tylko ekologicznych, ale i estetycznych. Z kolei mieszkacie na wsi zawsze możecie zastąpić młynek kompostownikiem. Jeśli jednak i to nie jest dla was, pomyślcie o tym urządzeniu. Według nas jest to inwestycja, która się opłaca.

Podziel się:

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn